Autor projektu "Jakość w gastronomii kluczem do rozwoju turystyki — staż zawodowy uczniów w Bretanii"- Dyrektor ZSiPO pan Adam Brodowski zaplanował czterotygodniową praktykę w obiektach turystycznych zlokalizowanych w regionie Bretanii, a konkretnie przepięknym mieście Lannion. W trakcie drogi młodzież miała okazję zwiedzić Paryż, co już stanowiło niezwykłe preludium do następnych doświadczeń: obcy język, nowa kultura i nowe smaki… Wielkie emocje wiązały się z degustacją świeżych ostryg oraz przyrządzaniem dań z homarów, ślimaków i innych francuskich przysmaków.
To już po raz szósty młodzież naszej szkoły uczy się zawodu w tym pięknym kraju, jednak po raz pierwszy mamy możliwość gościć grupę francuskich uczniów u nas. To ciekawe doświadczenie dla obu narodowości. W pierwszych dniach pobytu wspólnie gotowaliśmy tradycyjne polskie dania, między innymi pierogi lubelskie i ze szpinakiem, sałatkę jarzynową, szarlotkę czy rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami oraz warmińską potrawę: farszynki z kaczką i żurawiną. Mimo początkowych problemów z komunikacją polsko-francuski zespół młodych kucharzy poradził sobie znakomicie.
Dla wszystkich chętnych prezentujemy przepis na warmińskie farszynki z kaczką i żurawiną (5 porcji):
Ciasto:
ziemniaki ugotowane w skórce 1 kg
mąka ziemniaczana 150 g
mąka pszenna 100 g
jaja 2 szt.
sól 2 łyżeczki
Farsz:
olej
udo kacze 1szt.
świeży majeranek
świeży rozmaryn 1 gałązka
liście laurowe 1 szt.
gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
cynamon szczypta
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
kasza gryczana (ugotowana) ¼ szklanki
suszone żurawiny namoczone w winie 15 g
prażone pestki słonecznika 1 łyżka
świeża kolendra lub natka pietruszki
Dekoracja:
listki rukoli, boćwiny
stokrotki, bratki
Przygotowanie:
Na małej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy udo kaczki skórą do dołu. Gdy skórka zrobi się złota, przekładamy mięso do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości. Udka wyjmujemy z wody, oddzielamy mięso i mielimy razem ze skórą. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, kaszę, żurawiny, pestki słonecznika i posiekaną kolendrę. Smażymy przez 2 minuty. Studzimy.
Obieramy ziemniaki ugotowane w skórce. Mielimy i wykładamy na stolnicę posypana mąką ziemniaczaną. Dodajemy resztę mąki i jaja. Zarabiamy siekając nożem. Wyrabiamy krótko. Formujemy wałek o średnicy 8 cm i kroimy na 10 kawałków. Kształtujemy placuszki i nakładamy po 2 łyżki farszu. Zawijamy i formujemy okrągłe farszynki. Smażymy na jasnozłoty kolor.
Niezwykłe spotkanie dwóch kultur…
2018-10-09 19:59:47
Uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych odkrywają obecnie uroki Francji. Miesięczny staż zawodowy odbywają dzięki projektowi Erasmus+.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Joanna Bakierzyńska
Oceń artykuł:
(0)
Joanna Bakierzyńska
O mnie
Nauczycielka w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych, członek Zespołu ds. Promocji Szkoły.
Ostatnie artykuły użytkownika Joanna Bakierzyńska
- Niezwykłe spotkanie dwóch kultur…
- Viva la France 6!
- Powiatowy lider nowoczesnego kształcenia zawodowego
- Bezapelacyjne zwycięstwo ZSiPO
- Pożegnania nie zawsze są smutne!
- Salut de la France!
- Jubileusz ZSiPO
- Bonjour la France! – Francjo, witamy ponownie!
- Chcesz jeść zdrowo i nie wiesz od czego zacząć? Wezwij na pomoc ZSiPO!
- Zapraszamy do ZSiPO!
Przejdź do swojego profilu