Sobota, 25 maja 2019. Imieniny Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny

Podziel się:

Podziel się:

LIDZBARCZANIN EKSPERTEM W BRUKSELI Kwietniowe spotkanie w Klubie Podróżnika w Oranżerii Kultury

Ostatniego dnia kwietnia w Oranżerii Kultury odbyło się spotkanie w Klubie Podróżnika. Tym razem celem podróży była Bruksela, którą regularnie odwiedza bohater naszego spotkania Mirosław Sienkiewicz. Powodem tych odwiedzin jest ser, a właściwie funkcja, jaką pełni nasz gość.

Jest on jednym z trzech wiceprzewodniczących zarządu stowarzyszenia FACEnetwork - Europejskiego Stowarzyszenia Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i innych Produktów mleczarskich. Warto wspomnieć, że pan Mirosław jest również współtwórcą Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas na Ser”. Podczas spotkania nasz gość w przystępny sposób opowiedział o swoich wrażeniach z wyjazdów do Brukseli. Przy pomocy prezentacji przedstawił nam sprawy bliskie życiu jak hotele, restauracje, sklepy. Dużo miejsca poświęcił ukazaniu reprezentacyjnych, zabytkowych budowli, jak „Ratusz”, „Dom Króla”, ale też unikatowych rozwiązań architektonicznych, jak „Atomium” – monumentalny model kryształu żelaza, zlokalizowany na przedmieściach Brukseli. Nie zapomniał również wspomnieć o symbolu europejskiej stolicy - najsłynniejszym mieszkańcu miasta, którym jest Manneken Pis, „siusiający chłopiec”, niewielka statuetka-fontanna, ukryta pomiędzy kamienicami.
Spotkanie przebiegało w serdecznej atmosferze. Jest godnym podziwu faktem, że skromny człowiek z małego miasta na Warmii pełni funkcję przedstawiciela – eksperta w organizacji europejskiej w politycznej stolicy Europy. Mało tego – jest też współautorem niezwykłego podręcznika pod tytułem "Europejski przewodnik dobrych praktyk higienicznych w produkcji rzemieślniczych serów i produktów mleczarskich". Publikacja ta jest oficjalnym dokumentem Unii Europejskiej, ukazała się we wszystkich 23 językach unijnych i jest niezwykle ważnym narzędziem do pracy dla producentów sera w warunkach farmerskich i rzemieślniczych.
Spotkanie było przepełnione duchem europejskim, zaś chyba najbardziej sugestywnym smakiem Brukseli okazała się czekolada, podobno najlepsza na świecie.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Oranżeria Kultury
Oceń artykuł:

(0)