Już w niedzielę Festiwal Kultury Myśliwskiej i konkurs

2022-07-21 09:40:00(ost. akt: 2022-07-21 09:43:11)

Autor zdjęcia: Michał Misztal

Po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią do Lidzbarka Warmińskiego wraca Festiwal Kultury Myśliwskiej. W tym roku po raz pierwszy zorganizowany będzie konkurs na najlepszy wyrób garmażeryjny i wędliniarski z dziczyzny.
Festiwal Kultury Myśliwskiej jest organizowany w Lidzbarku Warmińskim od 2008 roku. Od pierwszej edycji łączy on wszystkie aspekty kultury myśliwskiej, od tradycji poprzez muzykę aż do kulinariów. Dziedzictwo kulturowe myśliwych jest bardzo bogate i warte przypomnienia, zwłaszcza, że wiele polskich tradycji się z niego wywodzi. Od pierwszego Festiwalu bardzo aktywnie w jego organizację włącza się brać myśliwska oraz leśnicy. W pracach przygotowawczo-organizacyjnych uczestniczą lokalne koła łowieckie i Zarząd Okręgowy PZŁ w Olsztynie. Partnerem festiwalu są również nadleśnictwa, które wystawiają swoje stoiska promocyjne, organizują konkursy dla widzów i zabawy dla dzieci. W związku z pandemią organizacja Festiwalu została zawieszona.

13 edycja festiwalu odbędzie się 24 lipca na deptaku przy Wysokiej Bramie. Rozpocznie go o godz. 10.30 msza święta hubertowska w kościele św. Ap. Piotra i Pawła z udziałem pocztów sztandarowych kół łowieckich, gości zaproszonych oraz zespołów muzyki myśliwskiej, które zapewnią również oprawę muzyczną mszy. Po mszy w uroczystym pochodzie przez miasto goście przemieszczą się pod Wysoką Bramę, gdzie rozpocznie się Festiwal Kultury Myśliwskiej.

W ramach Festiwalu planowany jest koncert plenerowy zespołów sygnalistów myśliwskich oraz zespołów wykonujących muzykę o charakterze myśliwskim, pokaz wabienia, pokaz kulinarny wraz z degustacją oraz konkurs na najlepszy wyrób garmażeryjny i wędliniarski z dziczyzny. Festiwalowi towarzyszy kiermasz produktów regionalnych w tym członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle oraz lokalnych kół gospodyń wiejskich. Na kiermaszu swoje stoiska będą również miały nadleśnictwa okalające Lidzbark Warmiński.

W roku bieżącym planowany jest też pokaz gotowania gulaszu z dziczyzny wraz z degustacją dla widzów (1000 porcji) oraz konkurs na najlepszy wyrób garmażeryjny i wędliniarski z dziczyzny.

Regulamin konkursu dostępny TUTAJ

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5