Udo kacze po staropolsku

2020-05-22 08:00:00(ost. akt: 2020-05-22 08:36:56)
Udo kacze po staropolsku

Udo kacze po staropolsku

Autor zdjęcia: Piotr Domański

Nie da się ukryć, że nasz szef kuchni jest mięsożercą. Tym razem proponuje nam kaczkę. Warto przypomnieć, że kaczki królowały niegdyś na polskich stołach.
Dziś uczta dla prawdziwych koneserów ptactwa. Mięsożercy z tego przepisu powinni być zadowoleni, bowiem przedstawiam Państwu "Udo kacze po staropolsku".

Składniki na 4 osoby:
Kaczka udo 4 szt
pieprz czarny 2 g
sól 2 g
majeranek 2 g
świeży tymianek 2 g
rozmaryn 1 gałązka
olej 100 ml
masło klarowane 100 g
miód pszczeli wielokwiatowy 150 g
sos demi glace 100 ml
ziemniaki ugotowane 200 g
skrobia ziemniaczana 50 g
buraki 300 g
żurawina w żelu 100 g
szczawik krwisty lub kiełki groszku do dekoracji

WYKONANIE:
Macerujemy elementy kaczki w przyprawach. Potrzebujemy do tego: czarny pieprz, sól, majeranek, tymianek, olej i miód 100 g (resztę miodu użyjemy do buraków). Uda kacze, po kilku godzinach leżakowania w marynacie, przekładamy do brytfanny i pieczemy w temperaturze 170 stopni 70 minut pod przykryciem, podlewając łyżeczką od czasu do czasu sosem demi glace (sos z palonych kości, dostępny również w sklepie szczególnie w dużych marketach).
W tym czasie wrzucamy na wrzątek wcześniej przygotowane kluski ziemniaczane z dziurką (mielimy ugotowane ziemniaki lub tłuczemy... mogą być grudki, tym się w ogóle nie przejmujemy — w końcu to domowe kluchy, dodajemy szczyptę soli i skrobię ziemniaczaną). Gotujemy je do wypłynięcia około 3 minuty.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane z dodatkiem miodu i rozmarynu i dorzucamy buraki, wcześniej ugotowane i pokrojone w grube kawałki, dodajemy żurawinę szczyptę soli i pieprzu do smaku i całość podsmażamy jeszcze kilka minut.

Upieczone nogi kacze przekładamy na talerz i składamy całe danie z dodatkami według uznania. Moje wykonanie na załączonym zdjęciu.
Życzę smacznego.

Wasz Szef kuchni Domański Piotr


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5