Parzybroda — kapuśniak z młodej kapusty

2020-05-14 08:00:00(ost. akt: 2020-05-14 08:41:19)
Parzybroda

Parzybroda

Autor zdjęcia: Piotr Domański

Dzisiaj czwarty przepis autorstwa szefa kuchni Piotra Domańskiego. Tym razem propozycją jest potrawa o kontrowersyjnej nazwie — parzybroda.
Wiosenne zupy są bardzo pożywne, dostarczają nam wiele energii i sił witalnych. Drugie danie dziś nie będzie nikomu potrzebne...

SKŁADNIKI :
1/2 główki młodej kapusty
250 g młodych ziemniaków
100 g marchewki
100 g selera
100 g pietruszki (korzeń)
pęczek koperku
1 cebula
2 g czubrycy zielonej
2 l bulionu drobiowego lub wywaru mięsnego
100 g boczku wędzonego - plastry
10 g kminku
50 g masła
2 g cząber
2 g papryki słodkiej mielonej
kilka listków laurowych
5 g ziela angielskiego
pieprz czarny młotkowany
sól

WYKONANIE :
Kapustę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie, i długie paski (stąd nazwa zupy). Resztę warzyw obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy: drobno skrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podsmażamy to wszystko do momentu, aż zarumieni się cebula, a nasze dodane przyprawy w ten sposób wydobędą większy aromat, który pozostanie w smaku naszej zupy.

Po podsmażeniu, zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy kapustę i pozostałe warzywa, sól, pieprz, cząber i paprykę mieloną. Gotujemy wszystko około 35-45 minut.

W tym czasie wkładamy do piekarnika nasze plastry boczku, przygotowane na papierze do pieczenia w blaszce (czas 10 minut 250 stopni C ). W ten sposób wychodzą chrupiące chipsy, którymi dekorujemy naszą zupę, jak na załączonym zdjęciu potrawy.

Pod koniec gotowania zupy dodajemy drobno posiekany koperek.
Zupa, to jeden wielki eksperyment w kuchni, więc kto chce uzyskać bardziej intensywny smak, może dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ja wolę naturalne smaki.

I uwaga!!! Przy jedzeniu tej zupy kapusta krojona w długie paski, może poparzyć nam brodę ;).

Smacznego.
Piotr Domański

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5