Wtorek, 22 października 2019. Imieniny Haliszki, Lody, Przybysłąwa

Zbliża się Festiwal Sera w Lidzbarku Warmińskim

2019-05-10 09:00:00 (ost. akt: 2019-05-09 16:45:09)
Festiwal Sera "Czas na ser" w LW

Festiwal Sera "Czas na ser" w LW

Autor zdjęcia: Mariola Adela Karpowicz

W dniach 31 maja — 2 czerwca 2019 producenci i amatorzy tradycyjnych serów już dziewiąty raz spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu na IX Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych.

Festiwal „Czas na Ser” to święto serowej braci, to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków.

To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.

Pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami.

Sobota i niedziela to tradycyjnie już dni otwarte dla odwiedzających, a to oznacza: warsztaty smaku, stragany wypełnione serami, wypiekami, lodami, najwyższej jakości oliwami, konfiturami, kawą, napitkami, chutneyami, dobrym lokalnym piwem, miodem i nalewkami oraz innymi pysznościami.

W tym roku organizatorzy proponują również specjalną przestrzeń gastronomiczną z wiktuałami kuchni Ziemi Warmińskiej, przygotowanymi według tradycyjnych receptur przez Krzysztofa Mazurka, szefa kuchni Hotelu Krasicki. A wszystko przy dźwiękach muzyki na żywo.

Zainteresowani będą mogli uczestniczyć w warsztatach smaku, podczas których będą mogli poznać sery na co dzień niedostępne na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach i sposobach łączenia z innymi produktami.

W tym roku z okazji Festiwalu Sera "Czas na Ser", Muzeum Warmińskie na lidzbarskim zamku planuje dodatkowe atrakcje dla odwiedzających imprezę.

PLAN FESTIWALU

Piątek 31 maja Hotel Krasicki (DZIEŃ WEWNĘTRZNY DLA WYSTAWCÓW I ZAPROSZONYCH GOŚCI)

11.00 - 14.00 – Obrady Komisji Konkursowej na Najlepszy Ser Festiwalu
15.00 – Sympozjum serowarskie "Czas na Ser" skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych. Jeden z wykładów poprowadzi przedstawiciel firmy CSK, która od lat wspiera nas w realizacji seminarium. Prezentacja będzie dotyczyć problemów technologicznych przy produkcji twarogów. Pan Mirosław Sienkiewicz poruszy temat właściwych zmian kwasowości podczas produkcji wyrobów mleczarskich. Przewidujemy również wystąpienie producenta serów ze Słowenii, który opowie o serowarstwie słoweńskim i przedstawi swoją serownię. Jednym słowem, szykujemy sporą dawkę wiedzy praktycznej.
17.00 – Laboratorium Smaku - sery Europy. Prezentacja i komentowana degustacja serów z różnych krajów europejskich.

Sobota 1 czerwca
09.30 – Otwarcie stoisk serowarskich, degustacja i sprzedaż serów
10.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu "Czas na Ser"
11.00 – Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród
Warsztaty smaku:
11.30 – Sery Słoweńskie
12.45 – Sery Litewskie
14.00 – Oliwki i ser

Niedziela 2 czerwca
09.30 – Otwarcie stoisk serowarskich, degustacja i sprzedaż serów
Warsztaty smaku:
11.30 – Sery rzemieślnicze i oliwy
12.00 – Sery Europy
14.00 – Świat smaków Cytrynowych Królowych: konfitury, sery i desery
16.00 – Zakończenie festiwalu.


Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages