No i przyszedł "Czas na ser"

2018-05-29 09:18:58(ost. akt: 2018-05-29 09:22:10)
Festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim już w ten weekend. W sobotę na przedzamczu staną stragany

Festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim już w ten weekend. W sobotę na przedzamczu staną stragany

Autor zdjęcia: Ewa Lubińska

"Czas na ser" to Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Impreza odbędzie się w pierwszy weekend czerwca.
Farmerzy i producenci przyjadą już w piątek 1 czerwca. Tego dnia bowiem odbędzie się tradycyjnie seminarium. W tym roku tematem przewodnim będą problemy technologiczne w procesie produkcyjnym farmerskiego przetwórstwa mleka, które napotykają mali producenci. Jeden z wykładów poprowadzi przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Będzie mówił między innymi na temat dróg i sposobów rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych.

Podczas panelu dr inż. Mirosław Sienkiewicz podejmie temat problemów związanych z przetwórstwem mleka chłodzonego. Tradycją spotkania są też wystąpienia i prezentacje producentów serów. W tym roku o produkcji na przykładzie własnej serowarni opowiedzą goście z Litwy.

Sobota i niedziela to tradycyjnie już dni otwarte, czyli prezentacje i degustacje na dziedzińcu zamkowym: warsztaty smaku, stragany wypełnione serami, wypiekami, lodami, najwyższej jakości oliwami, konfiturami, kawą, napitkami, chutneyami, dobrym lokalnym piwem, miodem i nalewkami oraz innymi pysznościami.
W tym roku pojawi się kilku nowych wystawców, więc oferta będzie jeszcze bardziej urozmaicona.

Przewidywana jest nowość w postaci specjalnej przestrzeni gastronomicznej z wiktuałami kuchni warmińskiej, przygotowanymi według tradycyjnych receptur przez Krzysztofa Mazurka, szefa kuchni Hotelu Krasicki. Pyszności te oczywiście będą serwowane w towarzystwie wybornego piwa rzemieślniczego z pobliskich lokalnych browarów oraz przy dźwiękach muzyki na żywo.

Z okazji festiwalu "Czas na ser" Muzeum Warmińskie w lidzbarskim zamku zaprasza na pokaz i degustację piwa chlebowego, warzonego przez Damiana Zawadę według tradycji średniowiecznej. Specjalnie na to wydarzenie zostanie udostępniona kuchnia zamkowa. Będzie można też oczywiście przy okazji zwiedzić zamek biskupów warmińskich.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5