Czwartek, 21 czerwca 2018. Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa

No i przyszedł "Czas na ser"

2018-05-30 12:00:00 (ost. akt: 2018-05-30 15:45:28)
W najbliższy weekend przyjdzie "Czas na ser"

W najbliższy weekend przyjdzie "Czas na ser"

Autor zdjęcia: Ewa Lubińska

"Czas na ser" to Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Impreza odbędzie się w już w ten weekend.

Stragany pojawią się na przedzamczu w sobotę 2 czerwca już o godz. 9.30, a na godz. 10.00 zaplanowano oficjalne otwarcie festiwalu.

Farmerzy i producenci przyjadą już w piątek 1 czerwca. Tego dnia bowiem odbędzie się tradycyjnie seminarium.

W tym roku tematem przewodnim będą problemy technologiczne w procesie produkcyjnym farmerskiego przetwórstwa mleka, które napotykają mali producenci.

Jeden z wykładów poprowadzi przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Będzie mówił między innymi na temat dróg i sposobów rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych.

Podczas panelu dr inż. Mirosław Sienkiewicz podejmie temat problemów związanych z przetwórstwem mleka chłodzonego.

Tradycją spotkania są też wystąpienia i prezentacje producentów serów. W tym roku o produkcji na przykładzie własnej serowarni opowiedzą goście z Litwy.

Sobota i niedziela to tradycyjnie już dni otwarte, czyli prezentacje i degustacje na dziedzińcu zamkowym: warsztaty smaku, stragany wypełnione serami, wypiekami, lodami, najwyższej jakości oliwami, konfiturami, kawą, napitkami, chutneyami, dobrym lokalnym piwem, miodem i nalewkami oraz innymi pysznościami.

W tym roku pojawi się kilku nowych wystawców, więc oferta będzie jeszcze bardziej urozmaicona.

Przewidywana jest nowość w postaci specjalnej przestrzeni gastronomicznej z wiktuałami kuchni warmińskiej, przygotowanymi według tradycyjnych receptur przez Krzysztofa Mazurka, szefa kuchni Hotelu Krasicki.

Pyszności te oczywiście będą serwowane w towarzystwie wybornego piwa rzemieślniczego z pobliskich lokalnych browarów oraz przy dźwiękach muzyki na żywo.

Z okazji festiwalu "Czas na ser" Muzeum Warmińskie w lidzbarskim zamku zaprasza na pokaz i degustację piwa chlebowego, warzonego przez Damiana Zawadę według tradycji średniowiecznej. Specjalnie na to wydarzenie zostanie udostępniona kuchnia zamkowa.

Będzie można też oczywiście przy okazji zwiedzić zamek biskupów warmińskich.

Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages