Krem z batatów z chipsami z jarmużu

2018-03-16 17:02:49(ost. akt: 2018-03-16 17:07:00)
Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów

Autor zdjęcia: Anna Czech

Szokująco dobry :) A chipsy z jarmużu to po prostu poezja! Ilekroć słyszałam o nich w telewizji czy widziałam w innych przepisach, myślałam, że to fanaberia, ale NIE! Jarmuż w tej wersji jest naprawdę pyszny :)
Za oknami szaro, więc wprowadźmy trochę słońca w nasze ciało :)

Składniki:
Zupa (3-4 porcje):
400g obranych i pokrojonych batatów
80g cebuli
1 ząbek czosnku
500g wody
do smaku: curry, imbir, 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego
Chipsy z jarmużu:
2 garści jarmużu lub szpinaku
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona lub ostra/słodka
Do chrupania uprażone na patelni:
orzechy włoskie
pestki dyni
pestki słonecznika

Przygotowanie chipsów:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 100 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Umyty, obrany i pocięty jarmuż wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami.
3. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. W połowie czasu przemieszać.
Przygotowanie zupy:
1. Warzywa pokroić, dolać wodę, dodać przyprawy. Gotować 15 min pod przykryciem.
2. Zmiksować za pomocą blendera ręcznego, ewentualnie doprawić do smaku.
Zupę na talerz, ziarna i orzechy na zupę, na ziarna chipsy.
Anna Czech

(Przepisy pochodzą z https://matkawarmianka.blogspot.com)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5