To był już 4. Festiwal Pieczonego Kartofla

2017-09-25 08:57:04(ost. akt: 2017-09-25 12:03:21)
Nagrodzeni w konkursie pn. Wariacje na temat kartofla

Nagrodzeni w konkursie pn. Wariacje na temat kartofla

Autor zdjęcia: Kamil Onyszk

W sobotę, 23 września Łaniewo było kulinarną stolicą Warmii. Na stołach królowały dania z ziemniaków, a zupę krem przygotował gościom sam Jan Kuroń.
Festiwal Pieczonego Kartofla odbył się w Łaniewie już po raz czwarty. Trzeba przyznać, że z roku na rok zwiększa się liczba gości, stoisk gastronomicznych i "rozmach" samej imprezy.

Nieodłączną częścią festiwalu jest konkurs na najlepsze danie z ziemniaków. Uczestnicy musieli przygotować po trzy potrawy, których głównym składnikiem były kartofle. Potrawy oceniał Wójt Gminy Lidzbark Warmiński Fabian Andrukajtis, oraz Jan Kuroń z małżonką Anetą.

Najsmaczniejsze dania to gołąbki z ziemniaków, kakory i kozibroda. Janowi Kuroniowi do serca szczególnie przypadły kakory. Zwycięski zestaw przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Ignalina.

Drugie miejsce jury postanowiło przyznać Karolinie Ciach, uczennicy Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, która przygotowała zupę krem z prawdziwkami, hamiłki z ziemniaków i ciasto ziemniaczane z migdałami. Jan Kuroń podkreślił olbrzymi potencjał i zdolności łączenia smaków, a o przygotowanym cieście jurorzy jednogłośnie powiedzieli, że jest pyszne.

Trzecie miejsce przyznano Annie Czech, znanej lidzbarskiej blogerce kulinarnej, która prowadzi blog NieNaŻarty. Jej przepisy możecie znaleźć także na naszych stronach internetowych. Ania przygotowała ziemniaki zapiekane a la minigratin dauphinois, pieczone krokiety ziemniaczane nadziewane szynką i serem oraz sałatkę ziemniaczaną, która smakowała jurorom najbardziej.

Nagrodami w konkursie były bony na zakup towarów w sklepach PSS. Pierwsze miejsce to bon o wartości 500 zł, miejsce drugie 300 zł, miejsce trzecie 200 zł.

Fundatorem nagród był Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Pilniku.


Po wręczeniu nagród Jan Kuroń ugotował na oczach publiczności zupę krem z ziemniaków, opowiadając z dużą dozą humoru o swoich kulinarnych doświadczeniach. Wolontariuszki poczęstowały później zupą wszystkich chętnych. W ramach wdzięczności za pokaz i obecność na festiwalu gość specjalny otrzymał z rąk Jolanty Maciejewskiej kosz okazałych łaniewskich prawdziwków.

Po części kulinarnej przyszedł czas na część artystyczną. Na scenie pojawił się warszawski zespół Menele, a po nim wystąpił zespół Runika.

— Z roku na rok impreza się rozrasta i zdobywa coraz więcej sympatyków nie tylko wsród lokalnej społeczności, ale również spoza terenu naszej gminy. Przede wszystkim dziękujemy za okazaną wszechstronną pomoc wójtowi Fabianowi Andrukajti i wszystkim, którzy nas wspierają — powiedziała Jolanta Maciejewska reprezentująca organizatora festiwalu, stowarzyszenie Razem Dla Łaniewa.

Imprezę zabezpieczała OSP Runowo.

Zabawa trwała do późnych godzi wieczornych.

ok



Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5