Smażone pierogi drożdżowe z soczewicą i grzybami
2016-12-21 15:09:13(ost. akt: 2016-12-21 16:14:38)
Pamiętam z dzieciństwa, że jedna z sąsiadek robiła pyszne smażone pierogi z kapustą i grzybami, które świetnie współgrały z sosem tatarskim mojej Mamy. Postanowiłam zrobić coś, co lubi mój mąż i coś co lubię ja.
Wśród kilku potraw znalazły się właśnie pierogi drożdżowe, ale z innym farszem, który wyszedł naprawdę pyszny. Nie mogę się doczekać, aż spróbuję ich na gorąco z pysznym sosem tatarskim!
Składniki na ciasto:
szklanka wody
ok. 3 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
1/6 kostki drożdży
ok. 3 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
1/6 kostki drożdży
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Dajemy ciastu odpocząć na jakąś godzinkę. Po tym czasie rwiemy na kawałki i wałkujemy cieniutko, wykrawamy kółka szklanką.
Składniki na farsz:
szklanka soczewicy
szklanka wody
szklanka wody z moczenia grzybów
garść suszonych i namoczonych grzybów
kilka suszonych pomidorów
kawałek pora lub cebuli
ewentualnie przyprawy: sól (u mnie zbędna, bo pomidory były słone), pieprz, zioła
smalec lub olej do smażenia
szklanka wody
szklanka wody z moczenia grzybów
garść suszonych i namoczonych grzybów
kilka suszonych pomidorów
kawałek pora lub cebuli
ewentualnie przyprawy: sól (u mnie zbędna, bo pomidory były słone), pieprz, zioła
smalec lub olej do smażenia
Na smalcu podsmażamy umytego i drobno pokrojonego pora, dodajemy drobno pokrojone grzyby, drobno pokrojone pomidory, soczewicę i wodę z grzybów + szklankę zwykłej wody.
Gotujemy do miękkości soczewicy, która powinna wchłonąć cały płyn. Przygotowany farsz odstawiam na sito, aby odcedzić płyny i go wystudzić.
Wystudzony farsz nakładamy po łyżeczce na wykrojone kółka i lepimy. Smażymy na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron (idzie dość szybko, uważajcie, by się nie przypaliły).
Gotowe :) Pyszne! Farsz możecie przygotować ze wszystkiego, np. z kaszy gryczanej i boczku (albo grzybów).
Smacznego!
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywnal]
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez