Łosoś wolno pieczony

2016-12-01 12:43:09(ost. akt: 2016-12-01 12:56:37)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Coraz bliżej święta. Może warto już zastanowić się, co wyląduje na naszym stole? Ania poleca łososia.
Święta to tradycja. Dania na wigilijnym stole również są tradycyjne: pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, karp smażony, sałatka warzywna, ryba po grecku... . Nie ma co się oszukiwać - nasz organizm i nasza wątroba nie mają lekko.

Przy tych pysznościach ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego.

Niby próbujemy próbować (tylko próbować!) każdej potrawy, ale jednak wychodzi jak zwykle. Objadamy się po sam korek:)

To nie musi tak wyglądać, jeśli odchudzimy nieco poszczególne dania, ale także podamy coś niskokalorycznego.

Ja proponuję łososia. Po upieczeniu wygląda prawie jak surowy, ale po prostu rozpływa się w ustach. Taki łosoś może też posłużyć jako smarowidło na chleb lub dodatek do sałatki.

Możecie go podać przede wszystkim w towarzystwie sosu cytrynowego, musu buraczanego lub z pieczonymi ziemniaczkami. Według mnie pysznie będzie też z ciepłym pieczywem.

Czego potrzebujemy?

filet z łososia ze skórą
sos sojowy
limonka
sos ostrygowy
olej sezamowy (dwie krople! uważajcie, bo jest bardzo aromatyczny)
sól, pieprz

Łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Kroimy na mniejsze porcje i przyrządzamy marynatę z podanych składników. Nie potrzebujemy jej dużo, bo ja każdy kawałek wystarczy tylko lekko posmarować.

Marynatę przyrządźcie według swojego gustu, możecie zetrzeć jeszcze skórkę z limonki.

Posmarowane filety pieczemy w nagrzanym do 50 stopni piekarniku przez 40 minut.

Gotowe :)

Taki łosoś jest po prostu boski!


Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5