Pożegnania nie zawsze są smutne!

2016-10-25 13:56:05(ost. akt: 2016-10-25 14:14:56)
Staż zawodowy szesnastoosobowej grupy młodzieży z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych właśnie dobiega końca. W ramach projektu Erasmus + młodzież ZSiPO mogła przez miesiąc odkrywać tajniki francuskiej kuchni.
Po pracowitym czasie w szkolnych pracowniach naszej partnerskiej placówki w Dinan, nadszedł moment zbierania nowych doświadczeń w zakładach gastronomicznych na terenie miasta.

Dwa tygodnie pracy w naleśnikarniach, restauracjach, piekarniach czy manufakturze czekolady to bardzo owocny czas. Uczniowie pokazali swoje umiejętności i talenty, a co niektórzy mogli zaprezentować nawet specjały polskiej kuchni. Stażysta Paweł miał niepowtarzalną szansę na przygotowanie gołąbków, które były serwowane wraz z innymi daniami bretońskimi w restauracji, w której odbywał praktykę.

Co zaskakujące ten wyjątkowo oryginalny, jak na podniebienia francuskie smak, cieszył się ogromną popularnością. Natomiast w ostatnim tygodniu praktyk nasi uczniowie dali pokaz pieczenia makowca mało spotykaną metodą zatapiania ciasta, a całemu procesowi przyglądali się nauczyciele z Dinan. Któż wie może te tradycyjne polskie ciasto zagości na którymś francuskim stole ?
Spotkanie z inną, nieznaną nam dotąd kulturą zawsze jest ogromną możliwością zdobycia wielu nowych doświadczeń.

Praktyka zawodowa w Bretanii to dla naszych uczniów nie tylko możliwość poznania tajników nowej kuchni, ale także nawiązywania nowych kontaktów i być może nowych możliwości zawodowych. Wielu z naszych uczniów dostało propozycję pracy na nadchodzące letnie miesiące.

Rozstania nigdy nie są miłe, ale pociesza nas fakt, że pozostawiamy po sobie w Bretanii bardzo dobre wrażenie, ponieważ nasi uczniowie byli niejednokrotnie chwaleni za zapał do pracy, solidność, zaangażowanie. Poza tym zawarte znajomości będziemy kontynuować i być może tu wrócimy. Więc do usłyszenia Francjo, jeszcze się na pewno spotkamy!

Anna Dubińska- Jankowska, Joanna Bakierzyńska (DO)


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


Źródło: Artykuł internauty

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5