Batoniki muesli zrobisz we własnej kuchni

2016-09-06 13:33:09(ost. akt: 2016-09-06 13:41:29)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Czasami chce się zjeść coś słodkiego. Wiadomo, że czekolada jest najlepsza, ale strasznie kaloryczna i lubi odkładać się tam, gdzie nie trzeba ;) Pomyślałam więc, że dobrze byłoby zrobić domowe batoniki, które jeszcze pozytywnie wpłyną na perystaltykę jelit. Oto są! Robiłam po raz pierwszy, ale udało się.
Składniki:

300 g płatków owsianych błyskawicznych
10 suszonych moreli
3 suszone gruszki
10 suszonych śliwek
10 kostek kandyzowanego imbiru
łyżka kakao
30 g cukru trzcinowego
100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
4 łyżki miodu
ewentualnie cynamon, wanilia

Płatki prażę ok. 10 minut na suchej patelni. Po lekkim zrumienieniu przesypuję do miski. W rondlu rozgrzewam oliwę, do której dosypuję cukier, dodaję miód i mieszając rozpuszczam. Do mieszaniny dodaję pokrojone bakalie i podgrzewam jeszcze minutę.

Dodaję do prażonych płatków i dokładnie mieszam, aby dobrze oblepiły się mieszanką tłuszczu i cukrów. Papkę wykładam na papierze do pieczenia i dokładnie rozprowadzam przygniatając łopatką.

Piekę 15 minut w 180 stopniach, aż się przyrumieni. Kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!


Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5