Smaki Warmii w Oranżerii Kultury

2016-07-25 11:11:43(ost. akt: 2016-07-25 11:22:04)

Autor zdjęcia: Oranżeria Kultury

W czwartek, 21 lipca w Oranżerii Kultury w Lidzbarku Warmińskim odbyło się spotkanie promujące nową książkę Oficyny Wydawniczej „Retman” - „Zasmakuj w Warmii”. Autorami książki są Waldemar Mierzwa i Krzysztof Mazurek. Ten drugi znany jest lidzbarczanom jako szef kuchni restauracji Hotelu Krasicki.
Forma książki jest swego rodzaju podróżą nie tylko przez kulinarną, ale także przez historyczną Warmię. Podczas pracy nad książką udało się namówić do współpracy i opowieści wiele osób, które są związane z regionem, a które z Warmią łączą różne koleje losu.

Wśród bohaterów znaleźli się: Maria Anielska, Jan Chłosta, Edward Cyfus i Herbert Monkowski, Halina Herman, ks. abp Edmund Piszcz, Roman Romanowski, Wacław Sobaszek, Tomasz Śrutkowski, Mieczysław Wieliczko.

W eseju wykorzystano także wspomnienia Andrzeja Wakara oraz ks. kard. Stefana Wyszyńskiego. Wszystkie te wspomnienia poprzedza rys historyczny ukazujący najważniejsze wydarzenia i istotne miejsca w dziejach tej niezwykłej historycznej krainy, jaką jest Warmia.

„Zasmakuj w Warmii” to bogato ilustrowana książka, a autorem większości fotografii jest Mieczysław Wieliczko. Książka zawiera także 75 autorskich przepisów Krzysztofa Mazurka. Na spotkaniu podzielił się on z publicznością wspomnieniami ze swojej drogi zawodowej jako szef kuchni.

Wyjaśnił także, że zawiłe losy historyczne i polityczne Warmii sprawiły, że trudno dziś szukać tradycyjnej kuchni warmińskiej. Regionalne tradycje kulinarne zatarły się w mieszance kultur, jaką jest obecna Warmia.

Sam Krzysztof Mazurek zdradził, że mocno inspiruje go kuchnia Podlasia, skąd pochodzi. Publiczność przybyła na spotkanie z autorami książki mogła nabyć własny egzemplarz książki oraz „rozsmakować się” w Warmii próbując doskonałej kuchy drożdżowej, owoców i kompotu truskawkowo-rabarbarowego, na które przepisy znaleźć można własnie książce "Zasmakuj w Warmii".

Serdecznie polecamy i zapraszamy tych, którzy nie mieli okazji zapoznać się z książką - dostępna jest w Miejskiej Bibliotece Pedagogicznej.
Organizatorzy



Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: OranzeriaKultury

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. dah #2038153 | 83.9.*.* 1 sie 2016 22:16

    Gdyby nie nachalna propaganda o "polskiej Warmii' jak z ulotek aktywistów plebiscytowych książka byłaby niezła. Niestety jestem przeciwny nazywaniem warmińskim tego, co warmińskie nie jest. To, że od 70 lat coś się tutaj pojawiło, czego nie znaliśmy, nie oznacza że to jest od razu warmińskie czy tradycyjne. Później powstają takie potwory jak "warmińskie dzyndzołki" a to zwykłe, przyniesione przez osadników z Polski pierogi.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5