Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

2016-07-21 12:54:19(ost. akt: 2016-07-21 13:04:31)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Została mi godzina do przybycia męża, a nadal nie miałam pomysłu na obiad. O męża trzeba dbać, więc musiałam coś wymyślić.
Zazwyczaj odbywa się to tak samo: otwieram lodówkę i zamrażarkę, jeśli nic tam nie znajduję to zaglądam do szafki, tam zawsze coś jest. Tym razem się udało, bo miałam zamrożone kotlety mielone zrobione przez moją kochaną Teściową :-)

Jak ja robię kotlety mielone możecie zobaczyć tutaj

Dziś opiszę jak zrobiłam sos.

Składniki:

1 marchewka
pół cebuli
dwie garści pokrojonych pieczarek (w talarki)
1 pietruszka (korzeń)
szczypta majeranku
sól, pieprz
2 łyżki śmietany
łyżeczka mąki
łyżeczka oleju

Rozgrzewam garnek i wlewam olej. Na olej wrzucam startą marchewkę, pokrojone pieczarki i pietruszkę. Podsmażam chwilę, to pozwoli wydobyć mocniejszy smak z warzyw. Zalewam wodą pół centymetra ponad poziom warzyw.

Gdy się zagotuje wkładam kotlety. Duszę około 30 minut. Wyjmuję mięso i przyprawiam sos solą i pieprzem. Do kubka wkładam 2 łyżki śmietany, łyżeczkę mąki, szczyptę soli i mieszam. Do tego dolewam trochę gorącego sosu i ponownie mieszam.

Taką miksturę wlewam do garnka z sosem i zagotowuję. Dodaję ponownie kotlety i gotuję jeszcze ok. 10 minut, by sos zgęstniał. Mieszam od czasu do czasu. Kotlety podaję z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem :-)

Smacznego!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5