Domowa ciabatta

2016-06-17 13:18:59(ost. akt: 2016-06-17 13:24:26)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Ciabatta jest bardzo czasochłonna, ale warta poświęconego czasu ;) Jeszcze gorąca kromka chlebka z oliwą i gruboziarnistą solą… REWELACJA :) Chciałam ją zrobić z mąki żytniej, ale nie chciałam modyfikować przepisu za pierwszym razem.
Podaję przepis poniżej wg firmy Kamis:

(4 sztuki)

Składniki na bigę (zaczyn):

330g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży instant lub 7g drożdży świeżych
240ml letniej wody

Ciasto:

670g maki pszennej
330ml letniej wody
3 łyżeczki drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy
1 opakowanie Przyprawy do chleba włoskiego KAMIS

Sposób przygotowania

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do
chleba włoskiego KAMIS i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.


Ciasto podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką.

Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5