Kolejne podium kulinarne uczniów ZSiPO
2016-06-13 10:19:30(ost. akt: 2016-06-13 10:26:05)
Zawijańce warmińskie faszerowane boczkiem i kurkami, podane na kaszy w towarzystwie bobu, kurek i buraka, otulone szynką dylewską to potrawa uczniów II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim - Macieja Makutynowicza i Pawła Perlińskiego.
19 maja uczniowie z klasy II TŻiUG Maciej Makutynowicz i Paweł Perliński zdobyli II miejsce podczas wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Gotuj z pasją”: Smak tradycji we współczesnej kuchni – wieprzowina w towarzystwie kaszy.
Do rywalizacji stanęły drużyny ze szkół gastronomicznych z regionu Warmii i Mazur, które zaprezentowały 6 najciekawszych potraw regionalnych. Konkurs w Ełku uroczyście otworzył Wojciech Cybulski – Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty.
Rywalizacja podzielona była na dwa etapy - wyjaśnia Sylwia Buczel, nauczyciel z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, która była opiekunem uczniów. I etap – nadesłanie formularza zgłoszeniowego. W II etapie – głosowanie na najbardziej oryginalny pomysł potrawy regionalnej za pomocą portalu społecznościowego Facebook.
Podczas głosowania zostało wyłonionych 6 najciekawszych potraw regionalnych, które zostały wykonywane w czasie finału konkursu.
Jego celem było propagowanie wiedzy z zakresu kuchni regionalnej, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, poszukiwanie potraw specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, doskonalenie umiejętności kulinarnych i rozbudzenie kreatywności młodzieży.
W trakcie trwania konkursu odbył się pokaz maszyn do obróbki termicznej i dynamicznej prowadzony przez firmę MIG oraz wykład na temat wieprzowiny i kasz prowadzony przez dr inż. Elżbietę Brandt- Dziekan Wydziału Gospodarki Turystycznej w Ełku.
Konkurs kulinarny oceniany był przez profesjonalne jury. Jury degustacyjne w składzie: • Marcin Budynek z Akademii Kulinarnej ,• Elżbieta Brandt¬ Dziekan Wydziału Turystyki w Ełku WSG w Bydgoszczy, • Cezary Antczak¬ przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego, • Katarzyna Sepko¬ właścicielka restauracji „Kuźnia Smaku”.
Jury nie miało łatwego zadania oceniając konkursowe dania.
Zwycięzcami zostali gospodarze, a Maciej i Paweł wrócili z zaszczytnym II miejscem i nagrodami rzeczowymi, ufundowanymi przez Agencję Rynku Rolnego.
Wioletta Marcinek
Dziennikarstwo obywatelskie
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: Neska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez