Kolejne podium kulinarne uczniów ZSiPO

2016-06-13 10:19:30(ost. akt: 2016-06-13 10:26:05)

Autor zdjęcia: Wioletta Marcinek

Zawijańce warmińskie faszerowane boczkiem i kurkami, podane na kaszy w towarzystwie bobu, kurek i buraka, otulone szynką dylewską to potrawa uczniów II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim - Macieja Makutynowicza i Pawła Perlińskiego.
19 maja uczniowie z klasy II TŻiUG Maciej Makutynowicz i Paweł Perliński zdobyli II miejsce podczas wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Gotuj z pasją”: Smak tradycji we współczesnej kuchni – wieprzowina w towarzystwie kaszy.

Do rywalizacji stanęły drużyny ze szkół gastronomicznych z regionu Warmii i Mazur, które zaprezentowały 6 najciekawszych potraw regionalnych. Konkurs w Ełku uroczyście otworzył Wojciech Cybulski – Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty.

Rywalizacja podzielona była na dwa etapy - wyjaśnia Sylwia Buczel, nauczyciel z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, która była opiekunem uczniów. I etap – nadesłanie formularza zgłoszeniowego. W II etapie – głosowanie na najbardziej oryginalny pomysł potrawy regionalnej za pomocą portalu społecznościowego Facebook.

Podczas głosowania zostało wyłonionych 6 najciekawszych potraw regionalnych, które zostały wykonywane w czasie finału konkursu.

Jego celem było propagowanie wiedzy z zakresu kuchni regionalnej, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, poszukiwanie potraw specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, doskonalenie umiejętności kulinarnych i rozbudzenie kreatywności młodzieży.

W trakcie trwania konkursu odbył się pokaz maszyn do obróbki termicznej i dynamicznej prowadzony przez firmę MIG oraz wykład na temat wieprzowiny i kasz prowadzony przez dr inż. Elżbietę Brandt- Dziekan Wydziału Gospodarki Turystycznej w Ełku.

Konkurs kulinarny oceniany był przez profesjonalne jury. Jury degustacyjne w składzie: • Marcin Budynek z Akademii Kulinarnej ,• Elżbieta Brandt¬ Dziekan Wydziału Turystyki w Ełku WSG w Bydgoszczy, • Cezary Antczak¬ przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego, • Katarzyna Sepko¬ właścicielka restauracji „Kuźnia Smaku”.

Jury nie miało łatwego zadania oceniając konkursowe dania.

Zwycięzcami zostali gospodarze, a Maciej i Paweł wrócili z zaszczytnym II miejscem i nagrodami rzeczowymi, ufundowanymi przez Agencję Rynku Rolnego.

Wioletta Marcinek

Dziennikarstwo obywatelskie



Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
 Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: Neska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5