Półmisek pieczonych mięs

2016-01-29 15:35:18(ost. akt: 2016-01-29 15:39:18)
Półmisek pieczonych mięs

Półmisek pieczonych mięs

Autor zdjęcia: Anna Czech

Myślę, że taki półmisek rozpływających się w ustach mięs to świetna opcja na każdą imprezę.
Składniki:
mix dowolnych mięs, każdy po około 200-300g; u mnie: szponder wołowy, łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy i schab wieprzowy z kostką
ulubione przyprawy; u mnie: papryka słodka, pieprz kolorowy, sól morska, cząber
1 spora marchew + 1 spora cebula
skórka z cytryny zdjęta za pomocą obieraka do warzyw

szklanka wody.

Mięsa myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z skórką cytrynową. Na nie układamy mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wlewamy szklankę wody i przykrywamy folią, by mięso się dusiło, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 3h. Podajemy z sosem z pieczonych warzyw i skorki z cytryny.

Anna Czech

Przyślij nam swój przepis

Zachęcamy do przesyłania swoich przepisów kulinarnych, które umieścimy na naszej stronie internetowej www.lidzbarkwarminski.wm.pl oraz w wersji papierowej Gazety Lidzbarskiej.
Wysyłajcie swoje przepisy na lidzbarkw@gazetaolsztynska.pl i nie zapomnijcie dołączyć zdjęć.



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5