Prawdziwy, pyszny i soczysty hamburger
2015-12-03 13:38:07(ost. akt: 2015-12-03 13:42:02)
Mięso mielone w zamrażalniku daje duże pole do popisu. Za każdym razem chcę z niego zrobić coś nowego. Dziś zrobiłam hamburgery… przepyszne!
Składniki na 9 hamburgerów:
9 bułek kajzerek
ok. 600 g mięsa mielonego (np. z szynki, łopatki)
1 jajko
9 plastrów sera
1 pomidor pokrojony w plastry
majonez, sos barbecue (winiary za 4 złote)
przyprawy: suszone chilli, harissa marokańska, przyprawa bałkańska, tymianek, sól
9 liści sałaty
garść pokrojonych oliwek
pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
ok. 600 g mięsa mielonego (np. z szynki, łopatki)
1 jajko
9 plastrów sera
1 pomidor pokrojony w plastry
majonez, sos barbecue (winiary za 4 złote)
przyprawy: suszone chilli, harissa marokańska, przyprawa bałkańska, tymianek, sól
9 liści sałaty
garść pokrojonych oliwek
pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Formujemy kotlety i grillujemy (bez tłuszczu) na mocno rozgrzanej patelni grillowej. W tym czasie rozkrawamy bułki, kładziemy na połówkach plaster sera i zapiekamy do rozpuszczenia.
Kiedy kotlety się usmażą przystępujemy do ułożenia wszystkich dodatków. Na ser kładziemy sałatę, pomidor, cebulę, oliwki i kotleta. Polewamy sosem barbecue i/lub majonezem.
Re-we-lac-ja!!! Polecam!
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez