Prawdziwy, pyszny i soczysty hamburger

2015-12-03 13:38:07(ost. akt: 2015-12-03 13:42:02)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Mięso mielone w zamrażalniku daje duże pole do popisu. Za każdym razem chcę z niego zrobić coś nowego. Dziś zrobiłam hamburgery… przepyszne!
Składniki na 9 hamburgerów:

9 bułek kajzerek
ok. 600 g mięsa mielonego (np. z szynki, łopatki)
1 jajko
9 plastrów sera
1 pomidor pokrojony w plastry
majonez, sos barbecue (winiary za 4 złote)
przyprawy: suszone chilli, harissa marokańska, przyprawa bałkańska, tymianek, sól
9 liści sałaty
garść pokrojonych oliwek
pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki

Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Formujemy kotlety i grillujemy (bez tłuszczu) na mocno rozgrzanej patelni grillowej. W tym czasie rozkrawamy bułki, kładziemy na połówkach plaster sera i zapiekamy do rozpuszczenia.

Kiedy kotlety się usmażą przystępujemy do ułożenia wszystkich dodatków. Na ser kładziemy sałatę, pomidor, cebulę, oliwki i kotleta. Polewamy sosem barbecue i/lub majonezem.

Re-we-lac-ja!!! Polecam!


Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5