Śledź na pierzynce ze śmietany i buraków

2015-09-10 14:59:38(ost. akt: 2015-09-10 15:19:20)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Chcecie podzielić się swoimi kulinarnym przygodami z czytelnikami Gazety Lidzbarskiej? Świetnie! Wysyłajcie swoje przepisy na lidzbarkw@gazetaolsztynska.pl i nie zapomnijcie dołączyć zdjęć.

Najbardziej lubię śledzia w śmietanie z cebulą i ziemniakami. Dziś przyrządziłam nieco lepszą wersję i postarałam się o lepszą prezentację.

Składniki:
500 g matjasów w oleju
jedna duża cebula
duża śmietana 18%
młode niewielkie ziemniaki
łyżka masła
3 szczypty posiekanego koperku
4 niewielkie buraki

Dzień wcześniej odlewam olej z matjasów, wkładam je do miski, zalewam wodą i chwilę mieszam. Wylewam wodę i wlewam świeżą. Wstawiam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia myję buraki, obcinam korzonki i liście, gotuje do miękkości (ok. 40 minut). Ziemniaki myję i wstawiam do gotowania. W tym czasie odsączam śledzie i tnę filety pod kątem na paski o grubości 2 cm i zostawiam na sicie, aby zalewa ociekła całkowicie. Cebulę kroję w piórka.

Gdy buraki są miękkie odlewam je i zalewam zimną wodą. Pozostawiam na chwilę, by ostygły.

Obieram ściągając skórkę dłońmi (łatwo odchodzi). Trę na drobnej tarce do parmezanu.
Przyprawiam solą, pieprzem i łyżeczką octu. Mieszam i odstawiam.

Ziemniaki odsączam, odparowuję. Dodaję masło i posypuję koperkiem. Delikatnie potrząsam garnkiem, by ziemniaki w całości pokryły się masłem i koperkiem.

Serwujemy. Na talerz wykładamy 2 łyżki śmietany, na to kładziemy warstwę startych buraków, następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, posypujemy cebulą. Układamy po 3-4 ziemniaki, dekorujemy świeżą bazylią. Niebo w gębie!
Koszt 3 porcji: ok. 10zł


To nie koniec :) Na deser podałam smak mojego dzieciństwa. Najprawdopodobniej autorski przepis mojej Mamy.


Składniki:
3 banany
sok z połowy cytryny
łyżka cukru (można pominąć)

Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotowe! Podałam z aronią. Można ozdobić bitą śmietaną, miętą i pokrojoną skórką z cytryny lub pomarańczy.
Smacznego!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5