Wszyscy lubią naleśniki, prawda? Dziś z pieczarkami

2015-09-03 13:33:29(ost. akt: 2015-09-03 13:37:58)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Usmażyłam 45 naleśników, więc na 2-3 dni powinny wystarczyć. Lubię naleśniki, bo można robić je na tyle sposobów! Na słodko, słono, zapiekane, smażone, zawijane, składane w trójkąt, w prostokąt...
Dziś robię je z pieczarkami, oto przepis:

Składniki naleśników (45 sztuk ze standardowej wielkości patelni):

1kg mąki
1l mleka
1l wody
4 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki oleju

Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut po czym smażymy placki, najlepiej jak najcieńsze. Polecam smażenie na dwóch lub więcej patelniach (mój rekord to 4). Po odwróceniu naleśnika na drugą stronę potrzebuje on już tylko ok. 5-10 sekund.

Składniki nadzienia:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
50 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz, harissa marokańska, słodka papryka

Pieczarki myję i trę na tarce do warzyw. Smażę na niewielkiej ilości oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, aż odparuje z nich cała woda, a cebulka zmięknie. Po tym czasie dodaję śmietankę i przyprawy. Smażę jeszcze z 5 minut ot i wszystko! Wychodzi porcja na mniej więcej 10 naleśników (po łyżce nadzienia na jeden placek).

Teraz wystarczy tylko zawinąć naleśniki, podsmażyć (lub nie, jeśli oszczędzamy kalorie) i polać sosem. Ale! najpierw zawijamy, oto schemat:



Zrobiłam do nich błyskawiczny sos pomidorowy:

Na patelni po pieczarkach rozpuściłam i podgrzałam: śmietankę 30%, śmietanę 18%, kopiastą łyżkę przecieru pomidorowego oraz łyżkę masła. Sos powinien bardzo zgęstnieć, więc dodaję odrobinę mleka. Przyprawiam solą, można dodać ziół, np. prowansalskich (to mieszanka najpopularniejszej bazylii, oregano, cząbru, rozmarynu, majeranku i tymianku).

Smacznego!





Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Sreslerr #1807921 | 81.163.*.* 3 wrz 2015 15:36

    Noooo Pani Gesler Lidzbarka muszę powiedzieć ze tak to apetycznie wyglada , ze czekamy na informacje gdzie można u Pani w restauracji w końcu cos zjeść ? Po ostatnich Pani wybrzydzaniach w liście otwartym do lidzbarskich restauratorów , wydaje mi się że ma Pani restaurację na Nowym Świecie ? Nie ? A gdzie ? Hm swoją drogą .... ( Ewa !!!!! ) jak dalej będziesz zezwalać na umieszczanie takich pierdół to idę czytać nasz Lidzbark , serwis kulinarno madralinski się zrobił

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Daniel #1807938 | 81.163.*.* 3 wrz 2015 15:59

    Wygladaja bardzo a to bardzo smakowicie :D Gdzie sie zglosic na poczestunek ?? :D

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5