Kurczak z warzywami na ostro
2015-08-14 11:56:20(ost. akt: 2015-08-14 12:09:33)
Postanowiłam nie wydawać pieniędzy na jedzenie, dopóki nie wyczyszczę lodówki do ostatniego artykułu :)
Zrealizowałam plan wczoraj. Oto co znalazłam w lodówce i szafkach:
ostatnie torebki ryżu jaśnimowego
jedną mrożoną całą pierś kurczaka
mrożoną pokrojoną w kostkę cukinię
mrożoną fasolkę szparagową
białą cebulę
3 ząbki czosnku
bardzo ostrą pastę węgierską
koncentrat pomidorowy
śmietankę 30%
przyprawy: sól, pieprz, harissę marokańską, paprykę słodką i zioła (prowansalskie i tymianek)
jedną mrożoną całą pierś kurczaka
mrożoną pokrojoną w kostkę cukinię
mrożoną fasolkę szparagową
białą cebulę
3 ząbki czosnku
bardzo ostrą pastę węgierską
koncentrat pomidorowy
śmietankę 30%
przyprawy: sól, pieprz, harissę marokańską, paprykę słodką i zioła (prowansalskie i tymianek)
Co z tym zrobiłam?
Ryż ugotowałam na sypko. Kurczaka pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na patelni. Dodałam pokrojoną w piórka lub krążki cebulę oraz posiekane 3 ząbki czosnku.
Nie starałam się go zbyt mocno posiekać, chciałam czuć w daniu jego teksturę.
Dodałam warzywa i smażyłam razem aż trochę odparują. Dodałam 3 kopiaste łyżki koncentratu, 1-2 łyżki pasty węgierskiej, wymieszałam, przyprawiłam i dodałam ok. 2 szklanek wody.
Gotowałam całość około 10 minut w między czasie dodając odrobinę śmietanki 30%, żeby nieco złagodzić smak. Na przygotowanie dania poświęciłam około 25 minut, kosztowało ok. 12-13zł, a zjadły 2 osoby i zostało jeszcze na dzisiaj :)
Wyszło pysznie!
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez