Kurczak z warzywami na ostro

2015-08-14 11:56:20(ost. akt: 2015-08-14 12:09:33)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Postanowiłam nie wydawać pieniędzy na jedzenie, dopóki nie wyczyszczę lodówki do ostatniego artykułu :)
Zrealizowałam plan wczoraj. Oto co znalazłam w lodówce i szafkach:

ostatnie torebki ryżu jaśnimowego
jedną mrożoną całą pierś kurczaka
mrożoną pokrojoną w kostkę cukinię
mrożoną fasolkę szparagową
białą cebulę
3 ząbki czosnku
bardzo ostrą pastę węgierską
koncentrat pomidorowy
śmietankę 30%
przyprawy: sól, pieprz, harissę marokańską, paprykę słodką i zioła (prowansalskie i tymianek)

Co z tym zrobiłam?

Ryż ugotowałam na sypko. Kurczaka pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na patelni. Dodałam pokrojoną w piórka lub krążki cebulę oraz posiekane 3 ząbki czosnku.

Nie starałam się go zbyt mocno posiekać, chciałam czuć w daniu jego teksturę.

Dodałam warzywa i smażyłam razem aż trochę odparują. Dodałam 3 kopiaste łyżki koncentratu, 1-2 łyżki pasty węgierskiej, wymieszałam, przyprawiłam i dodałam ok. 2 szklanek wody.

Gotowałam całość około 10 minut w między czasie dodając odrobinę śmietanki 30%, żeby nieco złagodzić smak. Na przygotowanie dania poświęciłam około 25 minut, kosztowało ok. 12-13zł, a zjadły 2 osoby i zostało jeszcze na dzisiaj :)

Wyszło pysznie!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5