Bigos
2015-07-31 10:33:08(ost. akt: 2015-07-31 10:51:47)
Decyzja zapadła bardzo szybko - dziś na obiad bigos. Robię go, jak się okazało, drugi raz. Tym razem na pewno lepiej wszystko przemyślałam ;)
Bigos
Składniki:
2kg białej, poszatkowanej kapusty
1kg kiszonej, dodatkowo rozdrobnionej kapusty
0,6kg łopatki
0,4kg kiełbasy śląskiej lub innej
Mały słoik przecieru pomidorowego
niewielka cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
przyprawy: majeranek, przyprawa bałkańska, sól, papryka słodka, harissa marokańska, gorczyca
1kg kiszonej, dodatkowo rozdrobnionej kapusty
0,6kg łopatki
0,4kg kiełbasy śląskiej lub innej
Mały słoik przecieru pomidorowego
niewielka cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
przyprawy: majeranek, przyprawa bałkańska, sól, papryka słodka, harissa marokańska, gorczyca
W dużym garnku smażę na rumiano łopatkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną kiełbasą. Dodaję pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dolewam szklankę wody i dorzucam kapustę białą i kiszoną. Dorzucam ziele angielskie, liść laurowy, mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Mieszam co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Po godzinie dodaję słoik koncetratu i znów mieszam. Próbuję i wstępnie przyprawiam solą i majerankiem.
Po 15 minutach wrzucam resztę przypraw w ilości mniej więcej po łyżeczce. Po wymieszaniu zostawiam jeszcze przez 30 minut na ogniu. Powinien być już gotowy, ale jak wiecie, najlepszy bigos jest odgrzewany przez 7 dni.
Niestety… bigos był zbyt dobry i już go prawie nie ma, więc nie dowiem się jak smakuje 7 dnia ;)
P.S. Podliczyłam wszystkie składniki. Taki gar powinien wystarczyć spokojnie na 6 osób, a wszystko kosztowało 20zł.
Smacznego!
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez