Bigos

2015-07-31 10:33:08(ost. akt: 2015-07-31 10:51:47)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Decyzja zapadła bardzo szybko - dziś na obiad bigos. Robię go, jak się okazało, drugi raz. Tym razem na pewno lepiej wszystko przemyślałam ;)
Bigos


Składniki:

2kg białej, poszatkowanej kapusty
1kg kiszonej, dodatkowo rozdrobnionej kapusty
0,6kg łopatki
0,4kg kiełbasy śląskiej lub innej
Mały słoik przecieru pomidorowego
niewielka cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
przyprawy: majeranek, przyprawa bałkańska, sól, papryka słodka, harissa marokańska, gorczyca

W dużym garnku smażę na rumiano łopatkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną kiełbasą. Dodaję pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dolewam szklankę wody i dorzucam kapustę białą i kiszoną. Dorzucam ziele angielskie, liść laurowy, mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Mieszam co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Po godzinie dodaję słoik koncetratu i znów mieszam. Próbuję i wstępnie przyprawiam solą i majerankiem.

Po 15 minutach wrzucam resztę przypraw w ilości mniej więcej po łyżeczce. Po wymieszaniu zostawiam jeszcze przez 30 minut na ogniu. Powinien być już gotowy, ale jak wiecie, najlepszy bigos jest odgrzewany przez 7 dni.

Niestety… bigos był zbyt dobry i już go prawie nie ma, więc nie dowiem się jak smakuje 7 dnia ;)

P.S. Podliczyłam wszystkie składniki. Taki gar powinien wystarczyć spokojnie na 6 osób, a wszystko kosztowało 20zł.

Smacznego!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5