Domowa pyszna wędlina na kanapki
2015-07-24 10:42:26(ost. akt: 2015-07-24 10:49:14)
W sklepie, którym robię zakupy stałam w kolejce 20 minut, mimo, że przede mną były tylko 2 osoby… Miałam więc czas, aby porządnie się zastanowić jaką wędlinę wybrać. Nie wybrałam żadnej, bo wiem, że w każdej z nich jest co najmniej 30% wody wstrzykiwanej podczas produkcji. Stwierdziłam, że sama zrobię lepszą i tańszą wędlinę. Udało się, jest przepyszna :)
Kilogram kosztował mnie 13zł, czy to nie wspaniałe? Następnym razem zrobię drobiową, będzie zdrowiej.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej (łopatka i karkówka też będą OK)
przyprawy (mniej więcej po łyżeczce): sól, świeżo mielony pieprz, papryka w płatkach (suszona), harissa marokańska (lub mieszanka chilli, mięty i jakiegoś zioła), przyprawa bałkańska (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli)
sos sojowy- 3 łyżki (uwielbiam, więc dodałam)
olej – 3 łyżki
przyprawy (mniej więcej po łyżeczce): sól, świeżo mielony pieprz, papryka w płatkach (suszona), harissa marokańska (lub mieszanka chilli, mięty i jakiegoś zioła), przyprawa bałkańska (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli)
sos sojowy- 3 łyżki (uwielbiam, więc dodałam)
olej – 3 łyżki
Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i nacieramy dokładnie marynatą z każdej strony. Przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki na 24 godziny – to bardzo ważne! Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty, w przeciwnym razie będzie przyprawione tylko na zewnętrznych częściach.
Po 24 godzinach wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40- 50 minut. Zależało mi, aby mięso było soczyste, więc po tym czasie wyłączyłam piekarnik, ale pozostawiłam w nim mięso jeszcze na 1,5 godziny. Efekt jest nieziemski!
Sami zobaczcie!
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
konsument #1789757 | 195.136.*.* 6 sie 2015 20:15
Do artykułu ''list otwarty do lidzbarskich restauratorów'' . Super napisane . To prawda , że w naszych punktach gastronomicznych serwuje się niezbyt dobre jedzenie ....dużo by tu jeszcze opisywać . Szkoda , że autor listu nie ujawnił adresów owych restauracji , przynajmniej nie będziemy musieli tracić naszych ciężko zarobionych pieniędzy na ''smakowanie''
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
smakosz #1789618 | 195.136.*.* 6 sie 2015 16:41
Odnośnie artykułu ''Otwarty list do Lidzbarskich restauratorów'' Super napisane . Faktycznie w Lidzbarskich punktach gastronomicznych trudno zjeść coś dobrego , świeżego , niemrożonego .....Szkoda , że autor artykułu nie wymienił adresów danych restauracji , w ten sposób nie trzeba będzie wydawać tych ciężko zarobionych pieniędzy , sprawdzając , gdzie jest ''smacznie''
odpowiedz na ten komentarz
maja #1786090 | 195.136.*.* 31 lip 2015 03:57
Z drobiu bym nie ryzykowała, drób karmiony jest paszą ze sterydami.
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz