Spaghetti aglio e olio, czyli spaghetti z czosnkiem i oliwą

2015-07-09 14:05:43(ost. akt: 2015-07-09 14:13:56)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Niesamowicie proste i pyszne danie. Coś dla miłośników oliwy i czosnku, czyli m.in. dla mnie :) We Włoszech byłam dawno temu z moim ojcem, miałam jakieś… 12 lat. Wenecja wywarła na mnie wielkie wrażenie i bardzo chciałabym do niej wrócić, ale przyznam szczerze, że jedzenie było… średnie ;)
Pizza normalna, a gnocchi niesmaczne. Mam podejrzenia, że były to zmielone resztki z kolacji dnia poprzedniego zbite w kluski po prostu. Ot moje kulinarne wspomnienia z wycieczki! ;)

Ale wracając do tematu. Jedząc dzisiejszy obiad wyobrażałam sobie, że tak właśnie smakuje Italia…

Składniki:

250 g makaronu spaghetti
oliwa z pierwszego tłoczenia extra vergin (inne smakują jak olej)
posiekane lub rozgniecione 4 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich, a rewelacyjna byłaby posiekana świeża bazylia lub oregano
szczypta soli
ewentualnie jakiś dodatek: ser pleśniowy, kapary, oliwki, suszone pomidory, ale to już w wersji na bogato :)

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i czosnkiem. Gotowy makaron hartujemy zimną wodą, ale niezbyt długo, by nie wystygł. Przelewamy sosem i mieszamy, aby oblepił wszystkie nitki. Wykładamy na talerze i posypujemy dodatkiem, jeśli taki zaplanowaliśmy.

Pyszny obiad w 15 minut gotowy!




Wszystkie przepisy pochodzą STĄD

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5