Dziś czas na słodką szarlotkę!

2015-06-05 12:45:02(ost. akt: 2015-06-05 12:53:42)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Tym razem Ania prezentuje nam słodkości... . Czy jest coś lepszego na letnie podwieczorki niż pyszna, aromatyczna szarlotka?
Szarlotka (2 blachy)

Składniki:

1kg mąki

400 g cukru pudru

2,5 kostki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 ml śmietany 18%

5 żółtek

4 słoiki prażonych jabłek

8 obranych, oczyszczonych i pokrojonych w niewielkie cząstki
jabłek.


Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 4 części i zamrażamy (co najmniej godzina w zamrażarce). Na blachę tarkujemy warstwę ciasta, tak by pokryła całe dno. Zapiekamy, aż się zrumieni, tj. ok. 15 minut.

Następnie mieszamy prażone jabłka z pokrojonymi jabłkami, cynamonem (ok. 2 łyżki) oraz
ośmioma łyżkami mąki ziemniaczanej. Masę jabłkową wykładamy równomiernie na zapieczoną warstwę ciasta oraz pokrywamy kolejną warstwą tarkowanego mrożonego ciasta.

Pieczemy w 190 stopniach ok. 30-45 minut.

Zanim pokroimy odstawiamy na 20 minut.

Można podawać z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!


Wszystkie przepisy pochodzą stąd

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TU

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5