Mintaj z sosem śmietanowo cytrynowym z fenkułem i porami

2015-05-20 15:00:28(ost. akt: 2015-05-20 15:06:59)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Smaki bardzo się uzupełniają :) Sos idealnie pasował do ryby, a ryż jaśminowy był równie lekki jak reszta. Smacznego!
Dziś na obiad rybka

Oto przepis (2-3 spore porcje)

1kg filetu z białej ryby
1 por
1 niewielki fenkuł (koper włoski)
1 mała cebula
2 saszetki ryżu jaśminowego
1 opakowanie śmietany 18%
1 cytryna
odrobina masła i oleju do smażenia
sól
cukier
pieprz

Rybę osuszamy, solimy i pieprzymy. Wstawiamy wodę na ryż, solimy. Następnie odcinamy twardą ciemnozieloną część oraz korzonki i myjemy dokładnie pora. Kroimy w niezbyt grube talarki.

Podobnie postępujemy z fenkułem - odcinamy twardą część przy korzonkach, myjemy a następnie kroimy podobnie jak pora. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę – smażymy na maśle. Po chwili, gdy lekko się zeszkli, dodajemy fenkuł i por.

Gdy stracą na objętości i zmiękną, dodajemy śmietanę. Mieszamy, zagotowujemy i przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Ponownie mieszamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Sos powinien być gotowy.

Ryż powinien już się gotować i za chwilę trafić na talerze.

Czas na rybę

Rozpuszczamy 2 łyżki masła i łyżkę oleju, by masło się nie przypalało. Smażymy filety z obu stron. Ryż należy przepłukać pod zimną wodą – ja po prostu zalewam ryż wodą, gdy jest jeszcze w torebkach, tak jak ugotowane jajka :) Po chwili wyjmuję, by nie był zupełnie zimny. Ryż będzie się ładnie prezentował ułożony np. w kształt filiżanki (najlepiej do espresso), w tym celu wypełniamy filiżankę po brzegi i mocno dociskamy, by przy przewracaniu ryż trzymał kształt naczynia.

Czas przełożyć całość na talerz. Proponuję następującą kolejność:

1. Na środek talerza wykładamy 2 łyżki sosu
2. Na sos układamy 2-3 filety z ryby w zależności od ich wielkości
3. Przekładamy ryż z foremki na talerz. Jeśli nie wyjdzie od razu możemy delikatnie popukać naczynie. Ryż można polać koncentratem buraczanym – będzie smaczny i z ładnym wzorkiem.

Jakie popełniłam błędy przy tym przepisie?

1. Użyłam mrożonej ryby - nie róbcie tego, najlepsza będzie świeża, ewentualnie panierowana w mące lub tempurze mrożona biała ryba

2. Nie mam filiżanek do espresso, użyłam normalnej filiżanki

Smacznego!


Wszystkie przepisy pochodzą stąd

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TU

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Czytaj e-wydanie

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5