Laksa - malezyjska zupa z kurczakiem

2015-04-24 13:47:47(ost. akt: 2015-04-24 13:54:15)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Laksa zasługuje na umieszczenie jej tutaj jako pierwszej. Zupa jest naprawdę przepyszna i rozgrzewająca swoją ostrością...
Laksa zasługuje na umieszczenie jej tutaj jako pierwszej. Zupa jest naprawdę przepyszna i rozgrzewająca swoją ostrością. Angielska wersja Wikipedii mówi, że Laksa to popularny pikantny rosół z makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze, oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Lak curry laksa i Asam laksa. Curry laksa to kokosowa zupa z makaronem, a Asam laksa to kwaśna zupa rybna z makaronem. My zajmiemy się wersją curry, oto przepis:

Składniki (na 4 porcje):

1,5 l wywaru z kurczaka
250 ml mleka kokosowego
1,5 łyżki oleju
220 g piersi z kurczaka (dałam połówkę normalnej porcji) pokrojonej w kostkę lub paseczki
2 łyżeczki sambal oelek lub pasty chilli (dodałam węgierską ostrą pastę do gulaszu)
3 ząbki czosnku posiekane
5-centymetrowy kawałek imbiru starty na małych oczkach (dodałam suszony około jednej łyżeczki)
pół łyżeczki kurkumy
skórka otarta z jednej limonki ( u mnie była cytryna)
sok z połówki cytryny
łyżka sosu rybnego lub dwie łyżki sosu sojowego
250 g makaronu jajecznego (bez szaleństw, ale musi być jajeczny)
150 g kiełków fasoli mung lub pędów bambusa w paseczkach
pół posiekanej czerwonej papryczki chilli do ozdobienia

Jak zrobić dobry bulion? Do 2,5 litrowego garnka wkładamy porcję rosołową lub np. 2 skrzydełka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie od zagotowania dodajemy włoszczyznę: ćwierć selera, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki i kawałek pora oraz 3 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.

Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Kiedy bulion jest gotowy przecedzamy go przez sito, aby pozbyć się szumowin. Wstawiamy ponownie na niewielki gaz i przechodzimy do przygotowania mięsa.

Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kurczaka i smażymy od czasu
do czasu mieszając, aż lekko się zbrązowi. Dodajemy pastę chilli, imbir, czosnek, kurkumę, skórkę z cytryny - smażymy 3-4 minuty, aż mięso będzie oblepione przyprawami. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni, wlewamy sok z cytryny, sos rybny/sojowy i mleko kokosowe.

Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Do zupy dodajemy makaron, kiełki fasoli/pędy bambusa. Rozlewamy ją na płytkie talerze, posypujemy posiekaną chilli.

Wszystkie przepisy pochodzą stąd

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TU

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Czytaj e-wydanie

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5