Przepisy kulinarne nie tylko od święta

2015-04-04 08:00:00(ost. akt: 2015-04-04 09:11:55)
Zbliżają się Święta Wielkanocne, poprosiliśmy więc szefów kuchni lidzbarskich restauracji o przepisy, które moglibyśmy wykorzystać w swojej kuchni, nie tylko świątecznej.
Swój przepis na żur lidzbarski zdradził nam szef kuchni restauracji Hotelu Krasicki Krzysztof Mazurek. Szef kuchni restauracji Starówka Mariusz Grycko proponuje swojego królika w śmietanie, a szefowa baru „Smak” Irena Buczyńska kaczkę faszerowaną pieczarkami.
Życzymy udanego czasu w przedświątecznej kuchni i smacznego.



Żur Lidzbarski Krzysztofa Mazurka

Składniki:
5 litrów bulionu warzywnego na żeberkach wędzonych
500 g żeberek wędzonych lub kości wędzonych
1 kg surowej białej kiełbasy
3 łyżki tartego chrzanu
5 ząbków czosnku
1 szklanka śmietany 18%
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 seler
4 marchewki
2 szklanki zakwasu z żytniej mąki
Pieprz, sól, majeranek, cukier

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę, dodać żeberka wędzone, liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 1 godziny. Zmniejszamy ogień i wkładamy białą kiełbasę, aby się parzyła, około 20 min. Kiełbasę wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do lekko gotującego się wywaru, doprawić resztą przypraw wraz z chrzanem, czosnkiem i majerankiem, cukrem do smaku, na koniec wlewamy zakwas przez sitko i dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Wszystko zaprawiamy śmietaną.
Podajemy z gotowanym jajkiem i chlebem.

Zakwas na żur
1 litr letniej wody
300 g maki żytniej
5 kromek razowego chleba
1 główka czosnku

Chleb zalewamy wodą, dodajemy mąkę i czosnek. Wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać w lodówce do trzech tygodni.


Królik w śmietanie Mariusza Gryko

Składniki:
4 skoki królika (udka)
Ząbek czosnku
Natka pietruszki (1/4 pęczka
Białe wino 100ml
Liść laurowy 3szt.
Ziele angielskie 3szt.
Pieprz czarny ziarnisty
Sól (do smaku)
Pieprz ziołowy (do smaku)
Olej 60 ml
Masło 50gr
Wywar jarski 250ml
Chrzan 2 łyżeczki
Śmietana 18% 250ml

Sposób przygotowania:
Na początku musimy zamarynować skoki, zalewamy mięso 1l wody. Do marynaty dodajemy pokrojony czosnek, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, białe wino i doprawiamy solą i pieprzem. Odstaw na 6 godz. do lodówki. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z olejem, przysmażamy skoki na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Dolewamy wywaru jarskiego i dodajemy chrzanu (ilość w zależności od smaku). Dusimy do odpowiedniej miękkości. Dodajemy śmietanę 18%, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. redukujemy do uzyskania średnio gęstego sosu.

Królika podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz sosem żurawinowym.


Kaczka faszerowana pieczarkami Ireny Buczyńskiej

Składniki:
kaczka o wadze ok. 2,20 do 2,50kg
pieczarka świeża 0,85kg
8 ząbków czosnku
2 cebule większe 2,5 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
do przyprawy sól, pieprz, tymianek najlepiej listki, natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Kaczkę opłukać, osuszyć. Natrzeć dokładnie solą, 4 ząbkami czosnku roztartego, pieprzem oraz tymiankiem. Wstawić na 12 godz. do lodówki.

Przygotowanie farszu do kaczki:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w cząstki pieczarki. Dusić ok. 15 min., następnie doprawić solą, pieprzem i resztą roztartego czosnku.
Do lekko ostudzonego farszu dodać natkę pietruszki i bułkę tartą.
Nadziać kaczkę farszem, spiąć kaczkę wykałaczkami, zasznurować dratwą lub zszyć.
Kaczkę umieścić w rękawie do pieczenia (piersią do góry), należy pamiętać aby skrzydła ułożyć pod spód kaczki.

Piec w tem. 180 stopni ok. 2,2 h /wkładać do rozgrzanego piekarnika/.
Uwaga! Przyjmuje się iż czas pieczenia to 1 godzina na 1kg kaczki.
Kaczkę podajemy w zależności od upodobania z kaszą lub kluskami.


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Mari #1700720 | 194.28.*.* 28 mar 2015 21:53

    Królik w śmietanie to bardzo dobry pomysł. Zaskoczę rodzinę. Musi być pycha.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5