Wegańskie przepisy Kasi

2015-02-27 09:13:24(ost. akt: 2015-03-05 11:15:48)

Autor zdjęcia: Kasia Sibińska

Dziś prezentujemy kilka prostych przepisów Kasi, która od wielu lat jest weganką. Jeśli nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez kotleta to warto czasem zjeść trochę witamin. Przepisów będzie więcej!
Wegański smalec

Na 3/4 szklanki oleju podsmażamy 3 posiekane cebule, 2 garście granulatu sojowego, solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Jak wszystko zmięknie dodajemy kostkę Planty lub rafinowanego oleju kokosowego, mieszamy aż się rozpuści, przekładamy do naczynia i studzimy, tadam!:D













Marcepanowe trufle w czekoladzie

Trzeba namoczyć migdały, najlepiej przez noc. Odsączyć, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać cukru, miodu, coś co je trochę osłodzi. Ja dodałam jeszcze rodzynki i trochę oleju kokosowego. Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, lepimy kuleczki z migdałowej masy i zanurzamy w czekoladzie. Czekamy aż czekolada zastygnie i zajadamy.
















Mango Delight

Miksujemy dojrzałe mango ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, pycha!

Mango Delight

Miksujemy dojrzałe mango ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, pycha!













Pasztet pieczarkowo - sojowy

-namaczamy na noc soję, następnie płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy, potem miksujemy na gładką masę

-podsmażamy pieczarki i cebulę na oliwie, następnie miksujemy chwilkę z soją, tak aby było widać kawałki pieczarek

-mieszamy wszystko razem z sosem sojowym, pieprzem, ziołami, dodajemy łyżkę maki ziemniaczanej, trochę bułki tartej, ewentualnie oliwy, ma wyjść gęsta masa

-przekładamy wszystko do przygotowanej foremki, polewamy oliwą i posypujemy słonecznikiem i ziłami, pieczemy mniej więcej godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku, aż porządnie się zarumieni:)


Pasztet pieczarkowo - sojowy

-namaczamy na noc soję, następnie płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy, potem miksujemy na gładką masę

-podsmażamy pieczarki i cebulę na oliwie, następnie miksujemy chwilkę z soją, tak

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5