Niedziela z myśliwymi
2014-07-21 13:35:49(ost. akt: 2014-07-21 13:47:49)
Festiwal Kultury Myśliwskiej wszedł już do kalendarza imprez Lidzbarka Warmińskiego na stałe. W niedzielę, 20 lipca mogliśmy przyjrzeć się bliżej temu co robią panowie i panie polujący w naszych lasach.
Największym zainteresowaniem uczestników festiwalu cieszyły się zwierzęta, głównie puchacze prezentowane przez Piotra Piotrowskiego, ale też myśliwska kuchnia, która należy do najzdrowszych.
O tym jak przyrządzać potrawy z dziczyzny, która nie jest obca mieszkańcom Warmii i Mazur, opowiadał Wojciech Charewicz, dziennikarz, podróżnik i autor książek kucharskich. Towarzyszyła mu dr Ola Czernewicz-Kamińska, z którą wspólnie napisali książkę pt. "Dieta i miłość".
Na deptaku lidzbarskim tego dnia pojawiło się sporo stoisk promujących myślistwo, ale też prezentujących działalność nadleśnictw oraz stragany z rękodziełem artystycznym oraz dobrym jedzeniem. Były też miejsca zabaw dla dzieci i młodzieży.
Organizatorzy przeprowadzili między innymi konkurs na rozpoznawanie odgłosów lasu i zaprosili zespoły muzyczne, między innymi sygnalistów.
Impreza trwała kilka godzin. Zakończyła ją degustacja pieczonych dzików, które przyjechały do Lidzbarka Warmińskiego ze Szczytna. Natomiast przy polowej kuchni Wojciecha Charewicza można było spróbować kiełbasy z dzika, słoniny oraz smażonej sarniny i poznać wiele tajemnic kulinarnych.
lub
lub
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez