"Kamyk Sudecki" wygrał festiwal sera

2014-06-15 14:32:04(ost. akt: 2014-06-16 09:57:11)
Sylwester Wańczyk

Sylwester Wańczyk

Autor zdjęcia: Mariola MAK Karpowicz

"Kamyk Sudecki" - pod taką nazwą ukrywa się najsmaczniejszy według komisji IV Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim ser.
Jego producentami są małżonkowie Lucyna i Sylwester Wańczykowie z Krzeszowa na Dolnym Śląsku.
— Jestem zaskoczony, że wygrał w tym roku ser pleśniowy — skomentował zwycięzca. — Na ogół wygrywały sery twarde, ale może to dlatego, że w tym roku w komisji byli Francuzi?

To nie pierwszy uhonorowany wyrób serowarski Wańczyków. W ubiegłym roku nagrodę zgarnął ich Ser Samiego. Pan Sylwester zdradził nam, że nie wie czy w za rok zgłosi się do konkursu.

- Chyba na razie nam starczy — mówi.
Oboje z żoną robią już 18 różnych produktów i ciągle się rozwijają, szukają nowych smaków.

Pierwsze miejsce w kategorii "sery miękkie niedojrzewające" na lidzbarskim Festiwalu Sera zdobył Grodziński Fetysz Moniki Lasoń, a w kategorii "sery dojrzewające twarde" Wytwórnia mleka krowiego i koziego Tusinek.

Jury przyznało też trzy wyróżnienia. Za "ser dojrzewający twardy" otrzymali je Thorsten i Tina Buth, za ser twardy - także Lucyna i Sylwester Wańczykowie a za ser świeży niedojrzewający Jolanta Karpińska.

Pani Jolanta pojawiła się ze swoimi wyrobami po raz pierwszy i jest też pierwszą producentką serów wytwarzanych metodą tradycyjną w powiecie lidzbarskim, a dokładnie w Lubominie. Warto zauważyć, że debiut był bardzo udany.


IV Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim rozpoczęło sympozjów serowarskie już w piątek, 13 czerwca. 


W sobotę i niedzielę można było spróbować wielu gatunków sera, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i smakowych, podczas których wiele można się było dowiedzieć o serach, ale i o tym jak zrobić naturalny jogurt czy kefir lub... popatrzeć na warzenie piwa i posłuchać muzyki na żywo.

Koniec imprezy zaplanowano na godz. 16.00 w niedzielę, 15 czerwca.

lub


Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ania #1418860 | 178.16.*.* 15 cze 2014 23:18

    Dokładnie CENY dla gości hotelowych :(

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. Lidzbarczanin #1418790 | 213.5.*.* 15 cze 2014 21:25

    Przyznam szczerze, że jestem trochę zdegustowany postawą wystawców. Święto sera powinno być jego promocją i zachętą do spożywania nabiału. Tymczasem niebotycznie wyżyłowane ceny produktów absolutnie przeczą idei święta. Chyba, że idzie o to, by się obłowić.

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

  3. teta #1418701 | 178.16.*.* 15 cze 2014 19:18

    A gdzie jest relacja i zdjęcia z piątku 13 czerwca ;) ? Szkoda ,że tego nie widzieliście ....

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5